Planinarski dom Rastište

Nacionalni park Tara

Planinarski dom RASTIŠTE počeo je sa radom u leto 2015. godine. Nekada osnovna škola, u zaseoku Sedaljka, nakon prestanka sa radom biva prepoznata od strane našeg kluba kao idealno mesto za razvoj ozbiljnog planinarskog centra u ovom izuzetno interesantnom delu Tare.

U objektu je dostupno 50 ležajeva i trenutno nije osposobljen za boravak u zimskim uslovima. U objektu postoji kuhinja, jedno kupatilo i tri WC-a. Upravo se radi na projektu proširenja higijenskih kapaciteta izgradnjom dodatnih toaleta i kupatila. Objekat se nalazi na prostranoj parceli idealnoj za kampovanje. U kampu su dodatno postavljeni toaleti i tuš kabine koje su u funkciji u letnjem periodu.

Sa ove pozicije kreću planinarske staze ka neponovljivim tarskim vidikovcima Banjska stena, Bilješke stene i Orlov vis. Markacije vode i do čvorišta planinarskih staza na Čemerištima, kao i do zaseoka Kremići, u blizini Jokića vrela. Na samo 500 metara od doma je nalazište srednjevekovnih stećaka – Mramorje.

Objekat je 2km udaljen od Perućačkog jezera, a penjući se asfaltnim putem za 15 minuta vožnje se stiže do Predovog krsta, još jedne idealne polazne tačke za planinarske izlete ka Velikom kraju, Drlijama, Sjeniču i najvišem vrhu tarskog masiva Velikom stocu (1675mnv).

Dobrodošli!

koordinate
43° 56′ 52” N
19° 21′ 24” E