Od 1. juna 2021. započela je realizacija projekta “Improved Emergency Preparedness – Coordinated Response in Cross-Border Area of Serbia and Bosnia and Herzegovina (CBC -IePCR)” koji se sufinansira iz IPAII programa prekogranične saradnje Srbija – Bosna i Hercegovina. Nosilac je Gorska služba spasavanja Srbije, a partneri su pored našeg kluba GSS stanica Sarajevo i GSS stanica Brčko. Cilj projekta je podizanje nivoa saradnje, kadrovskih i tehničkih kapaciteta za reagovanje u kriznim situacijama u pograničnom području. Predviđena je nabavka raznovrsne opreme neophodne za adekvatnu reakciju u različitim situacijama, a veliki deo aktivnosti vezanih za različite obuke biće realizovan upravo na nepristupačnim terenima Tare i na jezerima i rečnim tokovima u našoj opštini.

Više detalja o projektu i toku realizacije možete pronaći na internet strani Gorske službe spasavanja Srbije – www.gss.rs

Naziv projekta: Improved Emergency Preparedness – Coordinated Response in Cross-Border Area of Serbia and Bosnia and Herzegovina (CBC-IePCR)

Period realizacije: 01.06.2021 – 28.02.2023.

Ukupna vrednost projekta: 375.712,48,00 EUR

Sufinansirano od Evropske unije: 315.899,05 EUR

Nosilac projekta: Gorska služba spasavanja Srbije

Partneri: Planinarski klub TARA, GSS stanica Sarajevo i GSS stanica Brčko

Koordinator projekta: Branislav Ćurčin

Član projektnog tima iz PK Tara: Nenad Lečić

Projektne aktivnosti:

 

08.06.2021.

U Bajinoj Bašti u prostorijama Nacionalnog parka Tara održan je prvi sastanak partnera na projektu. Učesnici su se detaljnije upoznali sa projektnim planom i procedurama koje je neophodno provesti kako bi projekat bio uspešno realizovan. Razmatrana je i dokumentcija koju je neophodno dostaviti ugovornom telu kako bi mogao otpočeti proces nabavki dobara i usluga koje su neophodne za nastavak projektnih aktivnosti. Na sastanku je dogovoreno da prva projektna konferencija bude održana u Sarajevu čim se za to steknu objektivni uslovi.

 
22.10.2021.

Isporučena, montirana i puštena u funkciju oprema nabavljena za Planinarski dom u Rastištu. Kroz ovaj projekat nabavljeni su kreveti, dušeci, natkasne i kompletna profesionalna oprema za kuhinju od INOX-a. Ovim su, nakon energetske rekonstrukcije objekta koja je okončana u prethodnom periodu, uslovi za boravak podignuti na značajno viši nivo.

 

02.12.2021.

Isporučeno ATV vozilo Planinarskom klubu Tara iz Bajine Bašte čime je značajno unapređena mobilnost spasilačkih timova na teško pristupačnim terenima. 

29.12.2021.

Održana prva konferencija projekta IePCR u Sarajevu. Zainteresovani učesnici i šira javnost su putem medija upoznati sa ciljevima i aktivnostima projekta. Ispred projektnih partnera na konferenciji su učestvovali: Branislav Ćurčin i Marko Čalija iz GSS Srbije, Dijana Rađo i  Dženadin Veladžić iz GSS Sarajevo, Adnan Osmanović iz GSS Brčko i Nenad Lečić iz Planinarskog kluba Tara. Prisutnima se obratio i Senad Kovačević iz Civilne zaštite opštine Hadžići ističući neophodnost da Gorske službe spašavanja treba da budu jasno prepoznate i uključene u sistem civilne zaštite.