Planinska kuća Solotuša

Zaključkom Opštinskog veća 20.03.2018. godine, objekat pored škole u Solotuši, površine 96 metara kvadratnih u osnovi, dodeljuje se na korišćenje Planinarskom klubu „Tara“ radi njegove adaptacije u manji planinarski dom. Objekat je solidno očuvane spoljašnjosti i krovne pokrivke ali zahteva temeljne radove na podovima, zidovima, plafonima, zameni stolarije, promeni vodovodnih i električnih instalacija.

Pozicija budućeg planinarskog doma je izuzetna, u dolini Solotuške reke, a na samo 3km atraktivnog planinarenja od srednjevekovnog zamka Solotnik. Solotuša je sama po sebi izuzetan predeo na obroncima Tare koji pruža mogućnost za različite planinarske discipline, a posebno za sportsko penjanje.

Inače, Opština Bajina Bašta paralelno radi na povećanju atraktivnosti zamka Solotnik kao turističke mikro destinacije, kroz rad na projektima konzervacije i adaptacije ovog izuzetno atraktivnog srednjevekovnog arheološkog nalazišta.

Kako je primetan nedostatak ovakvog tipa smeštaja na istočnom delu Nacionalnog parka Tara, klub će ubrzano raditi na adaptaciji zgrade koju je dobio na korišćenje kako bi u istoj, u što kraćem vremenskom periodu, obezbedio uslove za boravak na nivou višekrevetnih hostelskih soba.

Vidimo se u Solotuši!

koordinate
43° 54′ 55“ N
19° 35′ 41“ E