Planinarski dom Rastište

Nacionalni park Tara

U TOKU JE OBIMNA REKONSTRUKCIJA OBJEKTA. OČEKUJEMO DA ĆEMO OD 15.06.2021. BITI U PRILICI DA PRIMIMO PRVE GOSTE! 

ZAHVALJUJEMO SE NA STRPLJENJU I RAZUMEVANJU!

Planinarski dom RASTIŠTE počeo je sa radom u leto 2015. godine. Nekada osnovna škola, u zaseoku Sedaljka, nakon prestanka sa radom biva prepoznata od strane našeg kluba kao idealno mesto za razvoj ozbiljnog planinarskog centra u ovom izuzetno interesantnom delu Tare.

U objektu je trenutno dostupno 26 ležajeva, 9 u novoopremljenom planinarskom apartmanu i 17 u velikoj spavaoni. U toku 2016. godine u objektu su urađeni novi mokri čvorovi, ukupno 6 tuševa i 6 toaleta. Dom poseduje zajednički prostor za druženje, kuhinju i prostrani letnjikovac u dvorištu. Radi se na poboljšanju nivoa smeštaja u domu zamenom ležajeva i dodavanjem novih sadržaja. Dvorište je pogodno za kampovanje u šatorima, a dva toaleta sa tuševima su posebno odvojena za korisnike kampa.

Sa ove pozicije kreću planinarske staze ka neponovljivim tarskim vidikovcima Banjska stena, Bilješke stene i Orlov vis. Markacije vode i do čvorišta planinarskih staza na Čemerištima, kao i do zaseoka Kremići, u blizini Jokića vrela. Na samo 500 metara od doma je nalazište srednjevekovnih stećaka – Mramorje koje se od 2016. godine nalazi pod zaütitom UNESCO.

Objekat je 2km udaljen od Perućačkog jezera, a penjući se asfaltnim putem za 15 minuta vožnje se stiže do Predovog krsta, još jedne idealne polazne tačke za planinarske izlete ka Velikom kraju, Drlijama, Sjeniču i najvišem vrhu tarskog masiva Velikom stocu (1675mnv).

Dobrodošli!

INFORMACIJE I REZERVACIJE:

Rade Josipović +381 64 1 22 66 10

E-mail: planinarskidomrastiste@gmail.com

koordinate
43° 56′ 52“ N
19° 21′ 24“ E