O PROJEKTU…

 

 

 

Naš projekat se bavi podsticanjem socijalne inkluzije i jednakih mogućnosti u sportu, jer se njegov opšti cilj odnosi na rodnu ravnopravnost. Outdoor vodič je najnapredniji sportski profesionalac na polju outdoor sportova. U jednoj osobi kombinuje sportskog trenera, napredno planiranje i organizovanje, tehnička znanja, iskustvo prve pomoći, znanje o zaštiti životne sredine…

Nakon urađene analize o broju žena vodiča u outdoor sportovima na nacionalnim nivoima, došli smo do podataka da Srbija u značajnoj meri zaostaje za Slovenijom i Italijom. Naime, u popilaciji outdoor vodiča u Srbiji žene su zastupljeniesa samo 16%, dok su u Sloveniji i Italiji ti procenti značajno veći, Slovenija 32% odnosno Italija 38,5%.

Ova analiza nam je jasno pokazala da, ukoliko težimo za rodnom ravnopravnošću i u tom segmentu, moramo učiniti dodatni napor kako bi doprli do što većeg broja žena koje su zainteresovane  da se ostvare kao vodiči u outdoor sportovima. Projekat će delovati u navedenom pravcu kroz razmenu iskustava između žena vodiča – primera dobre prakse, a direktan uticaj na povećanje broja žena vodiča, pre svega u Srbiji, vršiće se kroz izbor, stručno osposobljavanje i obuku 12 kandidatkinja za sticanje zvanja planinski vodič III kategorije.