O PROJEKTU…

Naš projekat se bavi podsticanjem socijalne inkluzije i jednakih mogućnosti u sportu, jer se njegov opšti cilj odnosi na rodnu ravnopravnost. Outdoor vodič je najnapredniji sportski profesionalac na polju outdoor sportova. U jednoj osobi kombinuje sportskog trenera, napredno planiranje i organizovanje, tehnička znanja, iskustvo prve pomoći, znanje o zaštiti životne sredine…

Nakon urađene analize o broju ženskih vodiča u outdoor sportovima na nacionalnim nivoima, došli smo do podataka da Srbija u značajnoj meri zaostaje za Slovenijom i Italijom. Naime, u Srbiji je broj su ženski outdoor vodiči zastupljeni sa samo 16%, dok su u Sloveniji i Italiji ti procenti značajno veći, Slovenija 32% odnosno Italija 38,5%.

Ova analiza pokazala nam je da je prisustvo žena vodiča u outdoor sportovima nije tako dobro u poređenju sa muškarcima. Sa težnjom za rodnom ravnopravnošću i u tom segmentu, smatramo da je neophodno preduzeti korake kako bismo podigli broj ženskih vodiča u outdoor sportovima i naravno podigli svest o važnosti učešća žena u takvim aktivnostima.