„Gricko Tara Maraton 2013“ koji je 2013. godine po prvi put održan na planini Tari okupio je preko 300 trkača koji su odmeravali svoje snage u tri različite kategorije:

’Bambi kros’ – staza duga 27 km pod usponom od 1.300 metara nadmorske visine,
’Aqua Viva Challenge’ – staza duga 53 km pod usponom od 2.600 metara  nadmorske visine i ’Garmin Ultramaraton’ sa stazom dugom 96 km pod usponom od 4.500 metara nadmorske visine.
Trka ’Garmin Ultramaraton’ prepoznata je kao kfalifikaciona trka za čuvenu i jednu od najtežih trka na svetu – The North Face Ultra-Trail du Mont Blanc, i donosi 3 od 4 kvalifikaciona boda za ovu trku.

Pored takmičarskog dela u manifestaciju je uključena i rekreativna planinarska tura u dužini od 16km na kojoj je učešće uzelo 135 planinara i drugih ljubitelja prirode.

024 6
“Tara Maraton” je premijerno izdanje velike planinske trke kroz predele Nacionalnog  Parka „Tara” i planine Tare. Polazeći iz Bajine Bašte, staza Maratona prolazi putevima i planinskim stazama jedne od najatraktivnijih planina u Srbiji. Cilj svih ruta je, takođe,  bio u Bajinoj Bašti.
Cela staza morala se proći isključivo peške (trčeći ili hodajući, već prema  sposobnostima svakog učesnika), prolazeći kroz nekoliko kontrolnih punktova i
okrepnih stanica, na kojima su se učesnici mogli snabdeti vodom i hranom za
nastavak takmičenja. Suočavajući se sa prelepom planinom, dosta sunca, blata, prašine, teških uspona i
sjajnih spusteva, planinskih potoka I obala planinskog jezera, takmičari su uživali u neposrednom kontaktu sa prirodom. Staza koja je bila potpuno obeležena, bila je ista za sve učesnike.

Član Planinarskog Kluba Tara Bojan Đorđević je zauzeo drugo mesto u seniorskoj konkurenciji na Aqua Viva Challenge trci na 53km. Na istoj trci učestvovao je i Aleksandar Nikolić koji je trku uspešno završio na 25. mestu.

Bojan-Djordjevic-planinarski-klub-tara

Ogroman uspeh ostvario je i naš jedini dugoprugaš Dejan Sakić završivši Garmin Ultramaraton od 99km u vremenu od 22:42. Posle trke je rekao: „Bilo je teško, ali zadovoljstvo je proći kroz cilj nakon dvadeset sati planinske staze!“pk tara sakic

Ostale rezultate možete pogledati na ovom linku